tisdag 11 januari 2011

Personlig annons - kärleken och döden


Teenage älskare från Kanada var de flyger söderut att rymma och börja nya liv i USA.

Deras plan var att dike en liten, hyrde Cessna i en avlägsen sjö här i Flathead Valley i nordvästra Montana. De hade packat en gummibåt och extra kläder i vattentäta påsar, tillsammans med omkring 20.000 dollar i kontanter.

Flickan drunknade.

Dianne Babcock, 18, av Vancouver, BC, sjönk med planet till botten av Bitterroot Lake. När sheriffens suppleanter fiskas ut henne 244 meter vatten, hade hon fortfarande sin bilbälte på. Det var 24 år sedan.

Pojken försvann.

Jaroslaw "Jerry" Ambrozuk, 19 1982, flydde med sin extra kläder och pengar, som hade dragits tillbaka från den unga kvinnans sparkonto i Vancouver, enligt Flathead County Sheriff James R. Dupont.

Och Ambrozuk stannade försvann - ". America's Most Wanted" även efter anklagelser om försummelse mord lämnades in mot honom, även efter det som visas på två episoder av

Fram till slutet av augusti. Det var då polisen i Plano, Tex, en välbärgad förort Dallas, arresterade honom i sitt hem. Det var en $ 70.000 Dodge Viper i hans uppfart och en swimmingpool i hans bakgård.

Han hade funnit sin väg till Texas bara några dagar efter det att planet sjönk i Montana. För 23 år hade han använt en generisk amerikanska namnet, Michael Lee Smith.

Han var singel. Under de senaste sex åren, hade han levt i Plano på ett stort bostadsområde gata som en granne beskrev för reportrar som liknar Wisteria Lane i "Desperate Housewives", med stora hus, stora bilar och unga mammor hemma. Han sprang enligt uppgift ett företag från sitt hem som utformats datorer för racerbilar.

Smith berättade för polisen hans riktiga namn var Ambrozuk och bad om en advokat. Slutet av förra månaden, hämtade en Montana sheriff honom tillbaka till Kaliningrad, där han hålls utan möjlighet till borgen. Han beror i domstol på torsdagen att ange en grund på försumlig-mord kostnad.

En personlig annons på Yahoo, tycks det, gjorde honom i.

"Ett par saker om mig: Jag är ärlig och inte fuska eller spela spel," Ambrozuk, alias Smith, skrev i en man som söker-kvinna annons som lades upp till slutet av augusti. Han noterade hans ålder som 34 i annonsen, även om han är 43. "Jag tror också att det finns människor som du möter i ditt liv som är väldigt speciella, men det finns väldigt få av dem som du kan ringa" soul-mates ". "

En kvinna som förblir anonym läs annonsen och träffade mannen som skrev den. Han sade till henne hans riktiga namn och hans egentliga födelsedatum. Hon googlade honom och hittade en årig online berättelse från Daily Inter Lake, en tidning här i Flathead County, om mysteriet med flickan på botten av sjön och pojken som försvann. Hon ringde Dupont i Kalispell på Aug 28.

"Hon var väldigt legitima klingande och visste saker som bara Jerry kunde ha vetat, säger Dupont, 59, som avser att gå i pension i slutet av detta år och vars karriär hade varit kniviga genom sin långa jakt på Ambrozuk. Inom två dagar hade Plano polisen Ambrozuk i handbojor.

Som en sheriff, var Dupont vid Bitterroot sjön när Babcock drogs upp. Hon var vacker, med långt brunt hår, han påminde, och den kalla, djupa vatten hade bevarat sin skönhet. Hennes bältet spändes, dess spänne vände ut och in, men det var inte fastnat. Han unsnapped lätt det. Hennes nyckelben hade brustit, men han sade att det fanns ingen indikation - hennes naglar var obruten, hennes händer repor - att hon hade panik och kämpade för att försöka Lossa bältet. Obduktionen visade att hon hade drunknat, det också finns tecken på en nyligen abort, säger Dupont.

"Han lyckades få ut sig, men han lyckades inte få ut henne," Dupont sagt. "Varför måste han springa, och varför har han varit försvunnen i 24 år? Vad djup, mörk hemlighet har han att han inte vill att någon ska veta det?"

Svar på dessa frågor kan uppstå som Ambrozuk behandlar Åtalet gäller grovt försumlig mord. Övertygelse kan leda till en 10-års fängelse. Han står också inför federala anklagelser om att ha ett bedrägligt amerikanskt pass.

Ambrozuk, som invandrat till Kanada från Polen på 12, försökte förklara att hans flickvän att minst en person. Under de närmaste veckorna mellan kraschen och upptäckten av hennes kropp, placerade han flera samtal - från Montana, från New York och från Dallas - till en vän i Vancouver.

Det vän anmält Royal Canadian Mounted Police, och när det senaste samtalet kom in, från Dallas, den 11 september 1982, var det registreras. Den trevande 71-sida avskriften tyder på att Ambrozuk, en novis pilot, hade gjort en hash av landning i Bitterroot Lake.

Flyger in Montana från British Columbia på en "kolsvart" natt, han var med instrument, ducka raviner och kunde inte se sjön innan planet slog vatten och vänt över, sade han. "Jag är inte säker på vilken väg jag kom ut, säger Ambrozuk, men han sa att inom tre eller fyra sekunder var han fri från sina bilbälte och utanför luftfartyget, som började sjunka.

Hans flickvän var upp och ner på sin plats, och "hon sade att hon inte kunde ta bältet bort, sade han. Han sa att han inte kunde rädda henne innan planet gick under.

Han nämnde inte i det telefonsamtal hur han lyckades få sitt bagage och pengar ur en snabbt sjunkande planet.

Mer än något annat är dessa frågor Dupont vill besvarade - tillsammans med varför den 19-åriga sprang iväg till Texas, ändrade sitt namn och stannade borta tills polisen knackade på hans dörr.

 © 2006 The Washington Post Company