lördag 26 maj 2012

The Secret Science of Love at First byte


Av Amy Robach och Deborah Camiel

Online dating webbplatser annonsera banbrytande teknik och sofistikerade formler och state-of-the-art programmering hjälper dig att hitta din sanna själsfrände.

Men fungerar det?

Även om tekniken funnit sin egen match med ökningen av Internet, har idén funnits i ett halvt sekel. År 1965 fann ett par University of Michigan undergrads varandra med hjälp av en primitiv dator dejta program.

Mina Jo Rosenbloom var i hennes yngre år när hon och Michael Linver bara in på läkarutbildningen blev datorns dejting digitala Adam och Eva. Hon hade inte mycket tro att det skulle fungera. Han kom över en galen annons för en dating service som använde datorer. Deras ömsesidiga viljan att ta en chans lönat sig.

Fyra och ett halvt decennium efter att de spände av en IBM stordator, är Michael och Mina Jo Linver fortfarande gifta.

"Det var början på vad som visade sig vara en otrolig relation för resten av mitt liv", sade han.

Det var också början på en industri utformats för att utnyttja en marknad: miljontals singlar ivriga - eller desperat - att hitta en match. Hålkort och personliga annonser gav vika för de första online dating webbplatser, som lanserades i mitten av 90-talet. År 2001 var branschen intäkter bara $ 40 miljoner. Idag är de närmar 2 miljarder USD.

Med några 1.500 sidor hävdar att de kan matcha din personlighet typ, dina gener - även din ansikts struktur - till potentiella kompisar, svartabörshajar inget företag en "formel för framgång" så mycket som eHarmony, som äger 15 procent av marknaden.

Företaget säger att målet är att hjälpa dig hitta någon - som du.

Likhet är det som gör att par att förstå varandra bättre, säger Gian Gonzaga, företagets högste forskare, som innehar en doktorsexamen i psykologi från UC Berkeley. "Vi vill säga att motsatser attraherar och senare på de attackerar."

Äktenskap sinnade och rak spetsad

Vid eHarmony, sade Gonzaga att han fokuserar på att vädja till äktenskapet sinnade och raka spetsad.

"Vi har alltid fokuserat på långsiktiga relationer", sade han. "Det känns väldigt unhip och mycket fyrkantig. Men egentligen, när det kommer till kritan, är vår önskan att hitta någon att ta kontakt med, att hitta en långsiktig relation en mycket djup del av vårt psyke. "

Långt innan samtalet övergår till äktenskap, hitta din online-match tar engagemang. Abonnenter fylla i ett kompatibilitetsproblem undersökning med hundratals frågor och betala så mycket som $ 60 per månad. Resultaten, enligt eHarmony påståenden, är slående.

"I genomsnitt en dag 542 personer gifte sig efter att ha möte om eHarmony", säger Gonzaga. "Det är ungefär 5 procent av alla nygifta i befolkningen. Det är nästan 100.000 par per år. "

Dessa siffror är svåra att belägga. Men de innehåller Steve Caplette, som överväldigad av känslor den dag han gifte Sally Petruzello. För hennes del var det kärlek vid första klick.

"Han var min första match", sa hon. "Du får oftast sju personer, och han var bokstavligen det första som jag öppnade upp."

Bland andra kompatibla egenskaper, eHarmony funnit att Steve och Sally både tenderar att vara mer introverta, har starka kompetens att hantera ilska, och en känsla av romantik. eHarmony algoritm arbetat för Steve och Sally. Men det är inte alls klart att typ av framgång är typiskt.

"Jag tycker det är rättvist att säga att vi vet lite, men vi kanske inte vet tillräckligt för att få en algoritm som vi tycker är riktigt bra", säger Dan Ariely, professor i psykologi och beteendeekonomi vid Duke University. "Om man tittar demografiskt det inte ser ut som de är att öka mängden av äktenskap.

Ariely ifrågasätter om algoritmer som används av online dating webbplatser faktiskt fungerar. Hans forskning utlöstes av en djupt personlig förståelse av arten av människans attraktion. I sina sena tonåren var han på sjukhus för tre år med en dålig brännskada när han botade, orolig han att hans värde i dating marknaden hade rasat.

"Jag visste min plats i den sociala hierarkin innan jag blev bränd", sade han. "Jag visste där flickor skulle Hittills mig i princip och vilka som inte skulle. Och jag började tänka på var jag passar in där jag passar in nu?

Ariely småningom passar in som en expert på mänskligt beteende. Han studerade tusentals interaktioner online, granska marknadsvärde - det som gör oss attraktiva på nätet. Hos män, forskningen visar, höjd och lön är nyckeln. Ariely sade att en 5-fot, 9-tums lång man som han själv skulle behöva lägga till ytterligare $ 40.000 per år till hans årliga inkomster för att hålla samma attraktionskraft som en annan kille som står 5'10 ".

Utbildning räknas också - för några online daters.

"Mer utbildade män är mer önskvärda", sade Ariely. "För kvinnor finns det inget värde för utbildning. Kvinnor som är mer välutbildade inte nödvändigtvis får något mer attraktiv i online dating. "

För vissa singlar kan idén om att minska romantiska attraktion till en algoritm verkar alltför förenklat. Men Ariely säger problemet är naivt sätt sajter få oss att beskriva oss själva, med hjälp av attribut som lätt sökbara med hjälp av dator, men är inte så användbara att räkna ut vilka vi vill eller kärlek.

"Den (online) beskrivning är väldigt skelett-liknande", sade han. "Vi fyller luckan i alltför optimistiska sätt. Och sedan gå och träffa dem för kaffe, det finns ett gap mellan vad du byggt i ditt sinne och mellan vad de egentligen är. Och det gapet orsakar enorm besvikelse. "

Som inte gör för en gynnsam start, särskilt sedan, enligt Ariely, inställning upp varje av dessa koppar kaffe tar i genomsnitt sex timmar av online slavgöra.

"Tyranny val"

För att lösa förlamande problemet med alltför många möjligheter, som forskarna kallar "tyranni val" online matchmaker eHarmony inte kan du bläddra sin databas. De låter sina datorer Gör så sökning och sortering för dig.

"Föreställ dig att du går in i en stadion, och du ser tiotusentals människor och du säger: 'Jag önskar att jag kunde gå på en date ikväll", säger Joseph Essas, eHarmony teknologi chef. "Så du tittar på alla de tiotusentals människor, vad tänker du göra? Det är överväldigande. "

Istället Doles eHarmony algoritm ut några matcher per kund per dag. Då är det din tur. Datorer är inte bra med känslor och känslor, säger Essas. Men de är mycket bra på att hitta nålar i en höstack.

Och eHarmony påstår sig ha en stor höstack - men det är inte exakt klart hur stor. Vid ett tillfälle hävdade företaget cirka 40 miljoner registrerade användare. Vissa branschanalytiker säger att poolen av aktiva användare är mer som 750.000.

En andel av de daters som visas på eHarmony-och andra dejtingsajter-inte ens betalande abonnenter, vilket leder en kritiker säga att många användare är "flirta in i tomrummet." Ändå är eHarmony gör ett antal saker bra, enligt till Dan Ariely.

"Först av allt, de har denna miljoner fråga undersökning", sade han. "Genom att göra det de i grunden typ av separata de allvarliga människor från de icke-allvarliga människor. På toppen av det de skapar denna tro i sin algoritm. Och de säger, "titta, vi har några trolldryck här. "

Som kan ha en självuppfyllande effekt på kunder, men det har inte övertygat Ariely om att online dating företag använder hård vetenskap.

"Sanningen är att vi är mycket långt borta, i vetenskapen delvis, från att förstå hur detta fungerar", sade han.

För vissa är beviset i pudding. Efter 40-fyra års äktenskap, tre barn och sex barnbarn, Michael och Mina Jo Linver är fortfarande tacksamma för det stordator med ett hjärta.

"Resten är det magiska, det mystiska typ av element som lockar människor till varandra", säger Michael. "Och det är något som jag inte tror någon dator verkligen kan göra. Det bara antingen händer eller inte.


torsdag 24 maj 2012

Hur Seniorer får sin spår igen


Av Shelley Rossetter

När solen går på golfbanan utanför Palm Court Café, har partiet insidan började redan. Dryckerna är två för en. Musiken är skrällande. En DJ spelar Cupid Shuffle och en damer dussin bråttom till dansgolvet. Det är 06:00 Vet du var din mormor är?

Om hon bor i pension gemenskap Kings Point, kan hon vara på denna bosatt enbart hot spot. Speciellt om hon är på en dag. Eller på jakt.

Med mer än 5.000 ogifta invånare, är dating scenen i Sun City Center långt ifrån döda.

Men det kan bli lite intressant.

För varje enskild människa finns tre ensamstående kvinnor, enligt folkräkningen 2010. Den genomsnittliga åldern är 74.

På torsdagar spelar en DJ musik från 5 till 8 pm på södra Clubs café. Och enligt invånare, är det en av de bästa ställena att träffa nya människor i detta oftast tysta gemenskapen.

Gracie Swagel, 66, träffade sin pojkvän där.

För ett år sedan idag införde en vän henne att Rick Razick Sr, 77.

"Han satt i baren", Swagel sagt. "Han gav mig en ros och tog mig på middag."

Razick hade sett henne runt samhället tidigare, men den pensionerade Air Force Föraren hade inte varit intresserad då.

"Det fanns gott om kvinnor här," Razick sagt.

Vad som ändrats?

"Hon fick mig hooked", sade han. "Hon är väldigt snäll mot mig."

För Swagel, en änkling, tog det en hel del mod att komma tillbaka till dating.

"Hela världen förändras när du förlorar en make", sa hon. "Det svåraste var att komma igång."

Paret planerar att ha ett tidigt hjärtans dag att fira deras bröllopsdag.

"Vi vet inte hur det kommer att fungera ut" Swagel sa, "men vi är glada här och nu."

Om det låter väldigt lik anor någon annanstans, det är eftersom det är, säger Maria Haverstock, 79.

Haverstock make avled strax efter att de flyttat till Kings Point ett decennium sedan.

Sedan dess har hon lärt sig några saker om dating som hon åldrar.

Kvinnorna är fortfarande samma.

"Det är väldigt likt gymnasiet med svartsjuka", sade hon.

De män har fortfarande förmågan att köra kvinnorna galen.

"De är inte så mycket annorlunda från när de var unga", sa hon.

Vad har förändrats? Dating blir något man gör för dig själv igen, sade hon. Det finns inga föräldrar att checka in med eller andra människor att oroa sig för.

Haverstock älskar dans, så hon kommer ofta till Palm Court Café på torsdagar och tar några varv runt dansgolvet.

Om en man fångar ögat, hon åtminstone kan se hur han beter sig innan hon går med på att gå ut med honom.

"En av de trevliga sakerna med det här är att du kan möta män i en grupp miljö", sa hon. "Om de är en gentleman, lär du dig att innan du går till ett datum."

Bobbi Burnette, 55, håller med svartsjuka delen. Hon flyttade till Kings Point med sin man när hon var 53 och hon säger att hon genast blev lambasted på grund av hennes ålder.

"Jag flyttade hit och de andra kvinnorna hatat mina tarmar", sade hon.

Hon är nu skilda. Hon fann snabbt att dejta hennes grannar var inte något hon är intresserad av

"Många av de män letar efter en sjuksköterska eller en handväska", sade hon. "Jag är inte heller."

Sedan finns det kvinnor så desperata att hitta en man i ojämnt Split samhället att invånarna hänvisar ofta till dem som "grytan brigaden" i dämpade toner.

"Det finns kvinnor som ser i tidningarna att ta reda på vars fru gått bort", Burnette sagt. "Då ska gå för honom en gryta."

Burnette nu dejta en man som bor utanför gemenskapen.

Jack Keller, 78, och Carol Carter, 71, träffades i Kings Point. Båda har varit gift tidigare. Keller är en änkling och Carter en frånskild.

De försöker att inte ta saker för allvarligt.

"Vi har mycket roligt tillsammans och vi skrattar," Keller sagt.

De går ofta till hästkapplöpningar eller dans. Ibland Carter kockar.

"Hon sätter en kula på en tallrik", Keller skämtade.

Han förföljde henne, dras till hennes utseende och hennes vänliga natur, sade han.

För Carter, kom det ner till en kyss.

"Jag kysste honom, och när jag kysste honom, det var det."

Herhangi bir web sitesi bir Dating Site Olabilir