Otrogen makar i Kambodja ansiktet upp till ett år i fängelse efter landets underhuset i parlamentet antog en lag som förbjuder äktenskapsbrott liksom månggifte och incest.
Lagen skulle straffa kambodjaner för utomäktenskapliga förbindelser eller incest med mellan en månad och ett år i fängelse, plus böter på upp till 250 dollar.
Formellt gifta sig med en andra maken bör bestraffas med mellan sex månader och ett år i fängelse, plus samma fina.
Senaten fortfarande måste godkänna lagen, som sedan går till kung Norodom Sihamoni för signering, men båda anses formaliteter.
Lagen godkändes av 64 i Kambodjas 123 parlamentsledamöter, med oppositionspartierna bojkottar omröstningen om en lag de anser vara drakoniska.
"Denna lag kommer att vara bra bara på papperet, men det kommer inte på ett korrekt sätt," oppositionspartiet ledare Sam Rainsy sa till reportrar.
"Det verkliga målet är att de kommer att använda denna lag som ett verktyg mot människor de vill politiskt behandlas illa."
Rojalistiskt lagstiftaren Monh Saphan varnade lagen skulle "blanda sig i privata livet för individer," och sa nationen skulle vara bättre betjänt av hårdare mot korruption lagar.
Men nationalförsamlingen president Heng Samrin sade att lagen skulle bidra till att stärka rikets moral.
"Denna lag kan också bidra till att minska korruptionen, för om en regeringstjänsteman har många hustrur eller älskarinnor, kommer han att bli girig efter statens pengar, sade han.
Oppositionen har kritiserat lagen som en återgång till folkmord Röda khmerernas regim som styrde landet från 1975-1979, då utomäktenskapliga affärer bestraffades med döden.
Premiärminister Hun Sen föreslagna lagen fem månader sedan, efter att han offentligt muttrade om statliga tjänstemän att föra deras älskarinnor i stället för sina fruar att tjänsten.
Även månggifte är vanligt i traditionell khmer familjer skulle lagen påverka särskilt ledare för det rojalistiska partiet FUNCINPEC, prins Norodom Ranariddh, som ofta ses offentligt med sin älskarinna.
Prins Ranariddh var parlamentets talman förrän i början av året, då det ändrades kraven på en parlamentarisk majoritet och gav kontroll av den lagstiftande församlingen över till Hun Sens parti.
Copyright © 2006 Presse Agence France.