lördag 19 juni 2010

Konstgjorda Sperm Skapad


Forskare har tagit upp förhoppningar om ett slut på manlig infertilitet efter producera möss med konstgjorda spermier. ARTIFICIELL spermier har använts för att skapa levande djur för första gången, i ett experiment som lovar ett slut på manlig infertilitet.

Forskare har befruktade mus ägg med spermier har bildats från embryonala stamceller (ES-celler) tagit fram sju ungar, som bevisar att arbeta könsceller kan göras i laboratoriet. Födslar ger det starkaste beviset hittills för att det skall bli möjligt så småningom att använda stamceller för att behandla infertila män som kan göra några spermier av sina egna.

Andra försök har antytt att konstgjorda ägg kan göras från kvinnliga embryon, höja liknande förhoppningar om infertila kvinnor, men ingen avkomma har fötts. På längre sikt kan det vara möjligt att producera spermier från kvinnliga stamceller och ägg från de manliga, så att homosexuella par att få barn att bära gener från båda föräldrarna. I teorin kan en enda person lämna även både ägg och spermier behövs för att skapa ett embryo.

Skapandet av â € œmale eggsâ € och â € œfemale sperma € står emellertid inför svåra tekniska hinder, såsom embryon kräver genetiskt material från både en mamma och en pappa för att utvecklas normalt.

Direkt till förmån för forskningen är att fördjupa förståelsen av hur mogna spermier bildas, förbättrad behandling för manlig infertilitet. En lovande idé är att ta bort vävnad från testiklarna, kultur omogna spermier i laboratoriet och sedan återbörda dem till patienten.

Ytterligare i framtiden kan det bli möjligt att klona embryon som bär fertiliteten patientsâ € ™ gener, som kan odlas i konstgjorda spermier eller ägg som tillåter dem att ha sina egna genetiska barn.

Även om kloning visar sig opraktiskt, bör tekniken lösa bristen på donerade spermier och ägg.

Studien, som publicerades igår i tidskriften Developmental Cell, leddes av Karim Nayernia, som nyligen anslutit sig till Newcastle-Durham Institutet för stamcellsbiologi och regenerativ medicin från Georg-August-universitetet i GÃ ¶ ttingen, Tyskland.

Hans team skapat första manliga musembryon, som möjlighet att utvecklas i några dagar tills de blev små bollar av celler som kallas blastocyster. De identifierade då spermatogonial stamceller (stålcentraler), som kommer att fortsätta att bilda spermier, och tagit bort dem för kultur. De som bildas spermier plockat ut och injiceras i mus ägg, med den resulterande embryona placeras i livmodern av surrogatmödrar.

Gödsling var mycket ineffektivt: hundratals ägg injicerades, men endast omkring 50 utvecklats så långt som två-cell embryon, medan endast sju fördes till sikt. En av ungarna dog i späd ålder och alla var döda inom fem månader, jämfört med en normal livslängd på cirka två år.

Dock visar de begränsade framgångar fortfarande principen att de kan leda till levande födda.

â € œThis är ett problem vi måste lösa innan de prövningar, men det är ett mycket viktigt resultat ur biologisk synvinkel, â € sa professor Nayernia. â € œWe har en modell för att studera hur livet begins.â €

Ett team vid universitetet i Sheffield har redan fastställts att det är möjligt att odla mänskliga spermier från ES-celler, men inga försök har gjorts för att använda dem för att befrukta ägg. Andra i Amerika och Japan har också visat att mus ägg kan göras från stamceller och befruktade, men inga ungar har fötts.

The Times