tisdag 20 juli 2010

Franska kvinnor blir fetare


Den franska blir större och fetare och franska kvinnor i synnerhet är allt ge upp sin berömda "Taille bra," en undersökning som spårar vikt mönster i Frankrike visar.

Nästan 42 procent av den franska befolkningen äldre än 15 år har problem med vikten, en ObEpi-Roche Undersökningen visade på tisdagen. Nästan en tredjedel är överviktiga och 12,4 procent är feta.

Trots en föreställning att den franska sky överätande och skräpmat är fetma fortfarande på uppgång, enligt studien, som har genomförts vart tredje år sedan 1997.

Den bevakas Undersökningen är sponsrad av droger grupp Roche som tillverkar produkter viktminskning, men också speglar växande oro i Frankrike om fetma och återspeglar andra undersökningar som visat tendenser såsom stigande genomsnittliga klädstorlekar.

Medan problemet i Frankrike är inte lika allvarlig som i länder som USA och tillväxttakten har mattats jämfört med tidigare undersökningar visade data en stadig ökning av svår fetma som kräver medicinsk vård.

"Det finns en liten förhoppning om att en gynnsam utveckling börjar," Marie Aline Charles, chef för forskning vid det nationella institutet för hälsa och medicinsk forskning (INSERM) sade.

"Men man kan inte säga att vi kan börja vända denna trend i Frankrike till andra studier bekräftar våra resultat."

För tre år sedan 11,3 procent av den vuxna befolkningen i Frankrike feta mot 8,2 procent 1997, medan andelen av befolkningen som är överviktig är oförändrat.

Människor kallas övervikt när deras body mass index (BMI) - vikt dividerad med längd - är 25 eller mer och är feta när det överstiger 30. Svår fetma börjar vid 35, enligt Världshälsoorganisationen (WHO) normer.

"Mer än något annat, är fetma ett hälsoproblem," Anne-Sophie Joly, chef för franska fetma lobbygrupp CNAO Reuters. "Om du inte informera folk kommer de inte vet.

Undersökning sponsorer Roche tillverkar ett läkemedel viktminskning känd som Xenical. Andra exempel Sanofi-Aventis Acomplia och Abott Laboratories s Meridia.

Kampanjer lanserades i Frankrike förra året som varnar för hälsorisker kopplade till fetma och i slutet av detta år CNAO hoppas att markera ett ökande antal överviktiga barn.

Fetma är kopplat till inkomsten, visade studien. Den högsta andelen överviktiga, nästan 19 procent tjänar mindre än 900 euro ($ 1.139) i månaden. För första gången sedan 1997 har emellertid fetma minskat bland dem som tjänar över 5.300 €.

En separat TNS Worldpanel undersökning förra veckan visade franska hushållen att använda 3 euro mer i genomsnitt - eller 132 euro totalt - på hälsan produkter såsom yoghurt och spannmål som lovar viktminskning och lägre kolesterol, under 2006 jämfört med 2005.

TNS i en tidigare undersökning sagt att extra stora klädstorlekar stod för 22 procent av fransmännen damkläder försäljning i början av året jämfört med 18 procent 2004. Andelen kvinnor köper större C-kupa behå steg 7 procentenheter till 56 procent mellan 2000 och 2005, visar det.

Copyright © 2006 Reuters Limited.