måndag 8 mars 2010

När ska du gifta dig?


Princeton, NJ - Gallups årliga undersökning om värderingar och övertygelser grävde djupt i frågan om äktenskap i år. En tidigare analys visade att de allra flesta amerikaner har varit gift eller planerar att gifta sig en dag, de flesta tycker det är mycket viktigt för engagerade par att gifta sig, men många tycker det är mindre viktigt för ogifta par att gifta sig just på grund av att ha ett barn. Nya data som befrias från denna undersökning konstaterar att den genomsnittlige amerikanen tror att 25 är den idealiska åldern för en kvinna att gifta sig, medan den idealiska åldern för män är 27. Amerikanernas syn på den bästa åldern för äktenskap har svängt kraftigt de senaste 60 åren, mer för kvinnor än för män.

Den 8-11 maj 2006, begärde enkät amerikaner om deras uppfattning om den idealiska åldern för män och kvinnor att gifta sig. För kvinnor är den genomsnittliga ålder, eftersom 25 år, medan det är 27 år för män.

Overall, 20% av amerikanerna gilla en mycket ung ålder för kvinnor att gifta sig (efter 21 år), medan 12% ynnest en äldre ålder av 30 år eller mer innan knyta upp knuten. Endast 11% av amerikanerna säger män bör gifta i 21 år, medan nästan en av tre tycker män ska fira sin 30-årsdag innan deras bröllop.

Gallup ställde en liknande fråga i 1946. Resultaten av undersökningen visar åsikter har förskjutits markant med tiden. Amerikaner är mycket mer sannolikt nu än de var för 60 år sedan för att tro att det är lämpligt för män och kvinnor att vänta till en senare ålder för att gifta sig. 1946 var medianvärdet idealisk ålder för kvinnor att gifta sig med 21, jämfört med medianvärdet 25 år idag. 1946 sade hälften av amerikanerna män bör gifta sig med 21 år, medan endast 4% uppgav att de bör vara över 25 år.

Det har varit mindre förändring i amerikanernas uppfattning om den idealiska åldern för en man att gifta sig. Medianvärdet rapporterade idealisk ålder för män att gifta sig var 25 år 1946, jämfört med medianen för 26 år idag (nuvarande genomsnittliga 27 år är något högre än medianen eftersom vissa respondenter rapporterats i mycket hög ålder för män).

1946 ansåg 70% av amerikanerna män bör gifta i 25 år, jämfört med 44% som säger att i dag. Det har varit en nästan tredubbling av andelen amerikaner som anser att den bästa åldern för män att gifta sig är efter sin 30-årsdag (från 11% 1946 till 30%) i dag.

Trots de förändringar sedan 1946, tron på att män bör gifta sig senare i livet än kvinnor har varit konsekvent över tiden.

Yttranden av de bästa ålder äktenskap inte variera avsevärt beroende på motparten kön, ålder eller religiositet.

Det är en anmärkningsvärd skillnad i uppfattningen av den idealiska åldern för en kvinna att gifta sig med utbildningsnivå. De som har en gymnasieutbildning eller mindre är fyra gånger större risk än de med åtminstone någon högskoleutbildning för att säga att en kvinna ska vara gift med 21 år.

Uppgifterna tyder på att självidentifierande liberaler tjänst senare åldrar för både män och kvinnor att gifta sig än moderata eller konservativa. Det finns endast små skillnader av partitillhörighet.

Dessa resultat bygger på telefonintervjuer med slumpmässigt utvalda nationella prov på cirka 500 vuxna i åldern 18 år och äldre, som genomfördes 8-11 maj, 2006. För resultat baserade på dessa prover kan man säga med 95% säkerhet att det maximala felet kan hänföras till provtagning och andra slumpmässiga effekter är ± 5 procentenheter. Förutom urvalsfel, fråga formulering och praktiska svårigheter att utföra undersökningar kan introducera fel eller avvikelser i resultaten i opinionsmätningarna.

Gallup.Com